E-Bikes

Elektrisch fietsen is gezond

Elekrtisch fietsen fietst ontspannen, licht en soepel.
Niet toevallig is de ‘elektrische fietser’ te herkennen aan de brede grijns bij het op- en afstappen.

 

Meer dan 400.000 Nederlanders doen het nu al. Elektrisch fietsen. Met de dag worden dat er meer: van elke zes nieuw gekochte fietsen is er tenminste een elektrisch. De ondersteuning maakt voor veel mensen net even het verschil.

 

Ze kiezen steeds vaker voor de fiets als vervoermiddel en fietsen per rit verder.
Dat is goed voor hart en bloedvaten en de algemene conditie.
Filerijden en eindeloos een parkeerplek zoeken zijn verleden tijd. Dat scheelt vast veel stress.


HOE KIES JE DE JUISTE E-BIKE?

Elektrische fietsen zijn er in vele soorten en maten. Je hebt dus echt wat te kiezen. Er is echter zoveel keuze dat het vaak niet duidelijk is wat de verschillen zijn en waarom je welke keuze zou maken.
De eerste stap bij het kopen van een nieuwe elektrische fiets is het beantwoorden van de vraag: waar gebruik ik de fiets voor? Wordt de fiets gebruikt als stadsfiets en rijd je dus vooral veel korte ritjes op de fiets? Of ga je de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer, waarbij je vaak langere ritjes maakt? 

Het landschap waarin je de meeste ritjes zult maken heeft ook invloed op jouw keuze voor een e-bike. Als je vaak in een heuvelachtig landschap fietst, gelden andere eisen aan een elektrische fiets dan wanneer je alleen over vlakke gebieden rijdt. Denk aan de kracht van de motor, het aantal versnellingen en de plek van de motor. Een krachtige motor zit vaak in het achterwiel, een minder krachtige motor (voor vlakke landschappen) vind je bijna altijd in het voorwiel.

Houd bij het kiezen van een nieuwe fiets ook rekening met de plek van de accu. Deze kan zitten onder de achterdrager, in het frame of onder de voordrager. Wil je een fiets met een uitneembare accu of een accu die vast zit in het frame? Allemaal zaken om bij stil te staan!

Elektrische fietsen kunnen een motor hebben in het achterwiel, de trapas of het voorwiel
. De plek van de motor beïnvloedt het comfort van de fiets. Bij het kopen van een elektrische fiets is het dan ook goed om hier extra aandacht aan te besteden. Een motor in het achterwiel fietst vaak wat comfotabeler en heeft als gevolg dat de fiets een derailleur heeft. Een middenmotor maakt de fiets stabieler en een fiets met een motor in het voorwiel zorgt ervoor dat de fiets een dichte kettingkast heeft waardoor minder onderhoud nodig is.


Om u bij deze lastige keuzes te helpen geven wij u graag vrijblijvend advies.
In onze winkel hebben wij diverse E-bikes staan waar u op kunt proefrijden. 

  L. Pul fietsen is dealer van Sparta, Cortina en Batavus.

 Afbeeldingsresultaat voor sparta  Afbeeldingsresultaat voor cortinaAfbeeldingsresultaat voor batavus